Włączmy tryb wiosna

chermitove / Pixabay

Niespostrzeżenie zawitała do nas wiosna. Niepostrzeżenie, bo od trzech tygodni nasze życie zdominowane jest przez wiadomości o koronawirusie. Mimo to życie toczy się dalej, wiosna z dnia na dzień coraz piękniejsza i warto jest pomyśleć o zmianie swojej diety, innymi słowy włączamy tryb wiosna.

 

Nasza zimowa dieta zazwyczaj składa się głownie z węglowodanów i białka. Wiosną czas na świeże warzywa i owoce. W sklepach coraz więcej jest nowalijek, które naprawdę można nazwać świeżymi. Warto też uzupełnić dietę o kiełki, czy to rzodkiewki czy rzeżuchy. Świeży szczypiorek? Jasne, ale z własnej uprawy. I nie trzeba wcale do tego ogródka, wystarczy trochę miejsca na parapecie w kuchni, kilka doniczek, ziemia kwiatowa, a do wysiewu kiełków wystarczy jedynie talerzyk i wata lub płatki kosmetyczne. Dieta wiosenna powinna być lekka. Zapewni to nam dobre samopoczucie i pozwoli na utratę nagromadzonych zimą kilogramów.
Lekarze i dietetycy zgodnie twierdzą, że dietę należy dostosować do panującej pory roku.