8 orzeźwiających pokarmów, które naturalnie chłodzą organizm

congerdesign / Pixabay

Myślimy, że lodówka jest pierwszym miejscem, do którego powinniśmy się zwrócić, gdy temperatura na dworze rośnie, ale oprócz wypicia szklanki zimnej wody, są też inne metody, aby się ochłodzić. Następnym razem, gdy upał da ci się we znaki sięgnij po dowolną pozycję z tej listy, aby uzyskać naturalnie chłodzoną przekąskę.

1. Woda kokosowa

Do wody kokosowej możesz dodać swoje ulubione owoce, a następnie już tylko się zrelaksować, bo ta metoda działa cuda. Woda kokosowa jest szczególnie zdrowym napojem, bo zapewnia nawodnienie i równoważy poziom minerałów w organizmie, a potas w niej zawarty pomaga zapobiegać udarowi cieplnemu.

2. Ogórki

Trzymaj w lodówce kilka sztuk na te wyjątkowo gorące dni. Ten zielony smakołyk składa się w około 90% z wody i zawiera minerały równoważące elektrolity, takie jak potas i magnez. Nie jesteś fanem ogórków jako jedzenia? Połóż kilka plasterków na skórze, aby natychmiast się ochłodzić lub nałóż je na twarz jako maseczkę ogórkową.

3. Jagody

Lekarze medycyny chińskiej twierdzą, że wszystkie jagody (pomyśl o malinach, jagodach, truskawkach i jeżynach) mają odczyn zasadowy i dlatego mają działanie chłodzące lub kojące na organizm. Zawierają również duże ilości witaminy C, przeciwutleniaczy i błonnika.

4.Cytryna lub inne owoce cytrusowe

Ten kwaśny owoc – i wszyscy jego bracia – to wypróbowany i prawdziwy sposób na ochronę przed upałem. Cytryny są orzeźwiające, ale są również bogate w witaminę C, a po strawieniu są pokarmem zasadowym, podobnie jak jagody. Koniecznie poczytaj o przepisach na wodę z dodatkiem cytryny.

5. Arbuz

Podobnie jak ogórki, arbuz zawiera 90% wody. Pyszny melon zawiera witaminy A i C, przeciwutleniacze i potas, dzięki czemu jest nawilżający i zdrowy. Następnym razem, gdy poczujesz się rozgrzany, odetnij sobie kawałek i poczuj, jak ochładza cię od środka. Zapewni ci chłód, a ponadto jest to jeden z najsmaczniejszych pokarmów nawilżających.

6. Mak

Małe, ale potężne ziarenka maku są powszechnie stosowane w medycynie ze względu na ich właściwości chłodzące. Nie możesz jeść tego malutkiego składnika w pojedynkę, ale przeszukaj przepisy na dania z makiem i czerp z nich wszystko co najlepsze.

7. Jogurt

Oczywiście mówimy tu o takim zimnym prosto z lodówki. Lody też mogą mieć niską temperaturę, ale wysoka zawartość wody w jogurcie działa zdecydowanie bardziej chłodząco na organizm.

8. Pikantne jedzenie

Mylące, prawda? Cóż, pikantne potrawy sprawiają, że się pocisz, co z kolei aktywuje mechanizmy chłodzenia organizmu. Jest powód, dla którego kultury równikowe gotują intensywnie gorące składniki pomimo całorocznej ciepłej pogody. Wystarczy, że polejesz swoje kolejne danie jakimś ostrym sosem.

Na dziś to już wszystkie produkty ochładzające i orzeźwiające w diecie człowieka jakie chcieliśmy wam przedstawić.