Topową 12-stka prozdrowotnych warzyw.

jackmac34 / Pixabay

Warzywa oraz owoce powinny być stałym – nieodłącznym elementem elementem w naszej codziennej diecie- każdego człowieka. Zawsze powinniśmy brać pod uwagę daleko idące konsekwencje zdrowotne w naszym codziennym odżywianiu się, które to zaowocują w przyszłości. Od nas samych też w dużej mierze zależy, jaka będzie z naszym zdrowiem za kilkanaście lat, czy kilkadziesiąt lat – dobrze lub źle.

Warzywa, rośliny jako źródło obfitujące w bogactwo witamin i minerałów

Najzdrowsze warzywa są to organizmy roślinne, w których przodują warzywa w postaci zieleniny, ale i nie tylko.
Wymieńmy ich tutaj kilka, tych najpopularniejszych:

1. Brokuły – jedne z najbardziej wartościowych warzyw roślinnych. Zawierające mnóstwo składników mineralnych oraz antyoksydantów. Owe substancje charakteryzują się: silnymi właściwościami antynowotworowymi. Brokuły zapobiegają m.in. rakowi płuc, wrzodom żołądka, nowotworowi odbytu oraz żołądka, anemii, a także wspomagają naturalną odporność naszego organizmu. Warzywa te zawierają ponadto dużo Beta-karotenu oraz związków witaminy C.

2. Brukselka (tylko, niepolityczna proszę 🙂 ) – jest to warzywo zawierające spore ilości: kwasu foliowego oraz witamin B, witaminy C i witaminy K, błonnika, potasu i kwasów Omega-3. Bruksela ma pozytywny wpływ szczególnie na nasz układ nerwowy oraz wspomaga ludzką odporność.
3. Słodki ziemniak, inaczej batat – przede wszystkim wspomaga on układ trawienny i dodaje potrzebnej energii ludzkiemu ciału, m.in. przez cukry w nim zawarte.
Ziemniak również zawiera w sobie duże ilości: witamin A, C, manganu, błonnika oraz żelaza.

4. Papryka – wszystkie odmiany papryki, czyli: pomarańczowa, żółta, zielona i czerwona- mają korzystny prozdrowotny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie papryki, dzięki dużej zawartości w niej likopenu i kwasu foliowego. W sposób znaczący poprawia -funkcjonowanie serca i naczyń przy nim będących (przylegających bezpośrednio). Oprócz tego papryka zmniejsza ryzyko zachorowania na: nowotwór jelita, zarówno grubego, jak i cienkiego, pęcherza moczowego, raka płuc trzustki.

5. Cebula – kolejne warzywo należące do grupy roślin – najzdrowsze warzywa . Warzywo to jest źródłem witamin z grupy: A, E, B6. Cebula również zawiera mnóstwo witaminy C, która wzmacnia odporność oraz pomaga walczyć ze schorzeniami serca, a także cukrzycą.

6. Bakłażan – warzywo to bogate jest w antyoksydanty, posiadają one działanie antynowotworowe i antyutleniające. Ponadto sam bakłażan zawiera- dużo potasu i błonnika spożywczego, zbawiennego ze względu na swoje cechy dla układu pokarmowego.
Włączenie tego warzywa w codzienną dietę- wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko wylewu i demencji u osób starszych.

7. Szpinak – od wielu lat figuruje w czołówce najzdrowszych warzyw. Dieta bogata w szpinak pomaga zapobiegać licznym chorobom – anemii, osteoporozie, artretyzmowi, a także chorobom nowotworowym, w tym rakowi jelita oraz chorób serca.

8. Kapusta – przejawia działanie oczyszczające i zapobiegające przede wszystkim artretyzmowi. Bogata jest ona w aminokwasy, w tym również: tłuszcze, minerały i witaminy: C, A, B1, B2.

9. Burak – warzywo to szczególnie jest pomocne w walce z niedoborem odporności oraz, z uwagi na duże ilości kwasu foliowego, polecany kobietom w wieku rozrodczym, a także w walce z anemią – z powodu dużej zawartości żelaza w nich samych.

10. Pomidor – jest warzywem obniżającym skutecznie tętnicze ciśnienie u ludzi, ma też działanie prozdrowotne: antynowotworowe, przeciw starzeniu się oraz zmniejszające ryzyko zawału serca, a także niwelujące (niszczące) wolne rodniki.

11. Dynia i kabaczek – warzywa są bogate m.in. w minerały i witaminy, w tym pierwiastki magnezu, potasu, Beta-karoten, a także witaminy A i błonnik.
Cechują się także przeciwzapalnymi właściwościami- pomagają w leczeniu reumatyzmu, artretyzmu, astmy i osteoporozy.

12. Marchew – warzywo bogate w Beta-karoten oraz witaminę A, poprawiającą ludzi wzrok, wzmaga ona również odporność, chroniący (poprzez mobilizację układu immunologicznego) przed rozwojem niektórych typami nowotworów występujących u ludzi.
Jako warzywo, sama marchew zawiera duże ilości witaminy C, która wzmacnia i wspomaga procesy życiowe w: układzie krążenia oraz poprawia wygląd skóry, włosów, paznokci.

Podsumowując napisany artykuł, w paru zdaniach, trzeba stwierdzić jedno:
Dieta bogata w powyższe topową 12-stkę prozdrowotnych z segmentu żywności
najzdrowsze warzywa . Warzywa wzmacniają naszą odporność w walce z patogenami oraz wolnymi rodnikami, powodującymi nowotworu u ludzi w różnym wieku.