Marchew – dlaczego warto ją jeść?

jackmac34 / Pixabay

Marchew to jedno z najczęściej wykorzystywanych warzyw w kuchni polskiej. Używa się jej do gotowania pożywnych wywarów na zupy i popularnego, niedzielnego rosołu, latem zaś warzywo to gości na naszych stołach w formie pysznych surówek. To także wyjątkowo wartościowy produkt, którego regularne spożywanie ma bardzo dobry wpływ na zdrowie.

Marchew wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Marchewka to prawdziwa bomba witaminowa. Warzywo to jest doskonałym źródłem beta-karotenu czyli prowitaminy A, która ma wyjątkowo ważny wpływ na nasze zdrowie. Beta-karoten poprawia wzrok, polepsza funkcjonowanie układu odpornościowego oraz doskonale wpływa na kondycję skóry. Sok z marchewki polecany jest osobom, które cierpią na problemy z trądzikiem oraz wszystkich, którzy chcą poprawić koloryt naskórka. Marchew zawiera także dużą ilość witaminy C odpowiedzialnej m.in. za funkcjonowanie układu immunologicznego, kondycję kości i zębów, a także jest silnym antyoksydantem, który walczy z kancerogennymi wolnymi rodnikami. Marchewki nie powinny sobie odmawiać także kobiety ciężarne – znajduje się w nim duża ilość kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad wrodzonych (m.in. rozszczepu kręgosłupa) u płodu.

Marchew – jak ją spożywać?

Marchew świetnie nadaje się jako surowa przekąska. Po lekkim skropieniu olejem i pieczeniu w wysokiej temperaturze otrzymamy pyszne “frytki” z marchwi, które doskonale komponują się z różnymi sosami. Z marchewki możemy przyrządzić wspaniałe surówki np. z dodatkiem jabłka lub kapusty kiszonej. Świetnie sprawdzi się również jako ciepły dodatek do obiadu – wystarczy pokroić marchew w kostkę i poddusić ją z zielonym groszkiem i odrobiną masła. Marchewka to także doskonałe warzywo do domowej produkcji soków. Doskonale komponuje się z innymi warzywami (m.in. selerem, korzeniem pietruszki czy burakiem), jak i owocami – jabłkami, truskawkami czy bananem. Marchewka to również nieodłączny składnik wszelkich wywarów na zupy, który nadaje im słodkawy, głęboki posmak i lekko żółtawą barwę.