Soczyste żeberka w miodowej marynacie

RitaE / Pixabay

Żeberka w miodzie, są bardzo dobrym i dość rzadko spotykanym pomysłem na pyszny, rodzinny obiad. Przepis tego dania, nie jest dość skomplikowany, a do przygotowania posiłku potrzebujemy zaledwie kilku składników. Najważniejszym produktem są żeberka, których potrzebujemy około 1 kilogram. Przydadzą się także: 2 łyżki oleju słonecznikowego, 3 łyżki miodu, 1 płaska łyżeczka przyprawy do żeberek, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, szczypta soli i pieprzu, 2 łyżki musztardy miodowej, 3 ząbki czosnku, 100 ml piwa jasnego lub bulionu, a także opcjonalnie dla smaku i według upodobań świeży rozmaryn.

Przepis na żeberka w miodzie

Przygotowanie jest dość bardziej skomplikowane, ale dzięki dobrze wyjaśnionemu przepisowi, jesteśmy w stanie bez problemu zrobić je samodzielnie w domu. Przede wszystkim powinniśmy zacząć od przygotowania marynaty. W tym celu w misce, należy wymieszać ze sobą olej, miód, musztardę miodową, słodką paprykę, przyprawę do soczystych żeberek, a także sól i pieprz. Następnie warto zająć się mięsem – kroimy je na mniejsze kawałki, po czym marynujemy i odstawiamy na około pół godziny. Gdy żeberka są już zamarynowane, należy przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Dodajemy także dwa ząbki czosnku oraz według uznania, lekko posiekany, świeży rozmaryn. Całość przed pieczeniem podlewamy jasnym piwem bądź bulionem. W trakcie pieczenia nie możemy zapomnieć o odwróceniu żeberek na drugą stronę i w razie potrzeby dolania większej ilości piwa. Całe danie pieczemy rzez minimum 60 minut w temperaturze 180 stopni. Około 10 minut przed końcem pieczenia, warto posmarować wierzch żeberek dodatkową odrobiną miodu, dzięki czemu powstanie przepyszna, chrupiąca glazura. Po nasmarowaniu żeberek należy zdjąć przykrywkę naczynia żaroodpornego. Gotowe, soczyste danie najlepiej podawać w towarzystwie pieczonych ziemniaków bądź chleba czy frytek. Z pewnością żeberka w miodowej marynacie przypadną do gustu wszystkim gościom.

Miód jest zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem cukru w kuchni. Odznacza się niższym współczynnikiem indeksu glikemicznego.

Lecznicze właściwości miodu

Miód prosto z pasieki ma cenne właściwości lecznicze. Produkt pszczeli bogaty jest łatwo przyswajalne cukry proste, witaminy, związki mineralne i przede wszystkim enzymy pszczele – źródło: https://prixgalien.pl/wlasciwosci-lecznicze-miodu-jak-rozpoznac-dobry-miod-lipowy/. Regularne spożywaniu miodu w postaci minimum 1 łyżki sprawia, że nabieramy naturalnej odporności na infekcje. Dodatkowo antybiotyczne właściwości miodu wzmaga dodatek kurkumy. Kurkuma z miodem znana jako złoty miód, to jeden z najsilniejszych antybiotyków, które stworzyła natura. Przed każdym wyjściem z domu warto spożyć łyżeczkę miodu, która osłoni układ oddechowy przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Warto jednak pamiętać, że miód zachowuje swoje cenne właściwości lecznicze, gdy spożywamy go w temperaturze poniżej 40 stopni C. Powyżej tej wartości ulegają destrukcji enzymy pszczele.