Herbata z dodatkiem miodu lipowego

Pexels / Pixabay

Herbata jest napojem, który każdy z nas spożywa minimum raz dziennie. Uwielbiamy pić herbatę do posiłków, a także w czasie przerwy od pracy bądź nauki czy po prostu dla odprężenia. Najczęściej wybieramy różne smaki herbaty – pijemy zwykłą czarną, bądź herbaty smakowe, owocowe. Bardzo dobrą alternatywą jest również picie herbaty z miodem lipowym. Połączenie te, wykazuje wiele pozytywnych właściwości.

Herbata – właściwości

Herbata z miodem, przede wszystkim pozytywnie działa na naszą odporność. Nasz organizm najlepiej i zdecydowanie najszybciej przyswaja miód w wersji płynnej, dlatego warto dodać go do ciepłego napoju – herbaty. Warto jednak pamiętać, żeby poczekać chwilę, do momentu ostygnięcia napoju, ponieważ dodając miód od wrzątku, możemy utracić jego cenne substancje. Ponadto miód posiada właściwości bakteriobójcze, a także wspomaga walkę z przeziębieniem, skutecznie łagodzi chrypkę i ból gardła, dlatego ważne jest picie herbaty miodem szczególnie w chłodniejsze dni. Ciepła herbata z miodem dodatkowo może upłynnić wydzielinę oskrzelową, co znacznie ułatwi jej odkrztuszanie, udrożniając drogi oddechowe. Dzięki tym właściwościom, miód wykorzystywany jest w kuracji zapalenia, a także pylicy płuc. Dodatkowo, miód jest w stanie uspokoić nasze nerwy, a także zmniejszyć ogólne napięcie po ciężkim dniu. Jednocześnie, dzięki zawartości glukozy, wzmocnia siły psychiczne, pobudzając przy tym mózg do intensywnego działania. Oprócz zwalczania drobnoustrojów, umożliwia także szybkie wydalanie toksyn z organizmu. Wpływa na to fruktoza, która jest w stanie przyspieszyć przemianę alkoholu w organizmie. Dlatego w celu uchronienia się przed porannym bólem głowy, wystarczy po spożyciu alkoholu sięgnąć po szklankę herbaty wzbogaconą o łyżeczkę miodu. Dodatkowo, dodając miód do herbaty, możemy zapomnieć o istnieniu cukru. Słodząc herbatę miodem nie utyjemy, a co więcej, dostarczymy organizmowi różnych pozytywnych i cennych wartości odżywczych.

Pijąc herbatę z miodem, warto pamiętać, że powyżej 40 st.C. miód traci drogocenne enzymy pszczół. Dlatego miód dodajemy do lekko ostudzonej herbaty. Herbata z miodem ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż z tradycyjnym cukrem. Zalecana jest dla osób dbających o zdrową sylwetkę.

Przeczytaj również https://akcjonariatobywatelski.pl/miod-lipowy-czy-to-najzdrowsza-slodycz/