Te proste 3-składnikowe naleśniki mogą być twoim rytualnym przepisem na weekendowe śniadania. Puszyste i super miękkie z dodatkowym bonusem bez oleju i masła!
Jest tak wiele sposobów na zamianę tych 3-składnikowych naleśników na co tylko zechcesz! Z tą bazą naleśnikową nie możesz się pomylić…
Przy tak wielu przepisach na naleśniki on-line, większość z nich składa się z ponad 8 składników i 82 kroków, ale nie ma takiej potrzeby. Zwłaszcza, gdy spieszysz się, by nakarmić szalony tłum ludzi — w tym nastolatków lub dzieci poniżej 12 roku życia. Oni nie przejmują się ekstraktem waniliowym, maślanką, chłodnymi panierkami czy czymkolwiek. Chcą tylko naleśników i to najlepiej, jak najszybciej.
Bez skomplikowanych kroków. Bez niepotrzebnych składników. Bez oddzielania jajek i ubijania białek dla bardziej puszystych naleśników. Żadnego przesiewania mąki z chmurą pyłu mąki latającego po blatach. Tylko jedna miska. Jedna trzepaczka. I około 2 minut mieszania 3 składników razem.
Dodaj ulubione dodatki tuż przed smażeniem… i śniadanie na dzień dobry gotowe! Oto przepis na szybkie ciasto na naleśniki, które z pewnością zasmakują każdemu domownikowi i każdy zacznie dzień pełen energii, po tak pysznym śniadaniu.
Składniki
Naleśniki:
2 duże jajka
2 szklanki 250ml mleka (chudego, niskotłuszczowego lub pełnotłustego)
2 1/4 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania
Ubij jajka i mleko razem, aby połączyć. Dodaj mąkę i ubijaj, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Dodaj tutaj dowolne dodatki.
Rozgrzej patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu na małym, średnim ogniu z olejem w sprayu. Wytrzyj nadmiar; wlej około 1/3 szklanki ciasta na naleśnik. Smaż naleśniki przez 1 do 2 minut lub do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni i złocistobrązowego spodu. Odwróć i smaż na złoty kolor; przenieść na talerz; powtórz z pozostałym ciastem.
Podawaj ciepłe z jogurtem, konfiturą, lodami, bitą śmietaną, syropem klonowym, jagodami lub innymi ulubionymi dodatkami.