Płatki róży to nie tylko piękne kolory, ale również upajający zapach, a nawet smak. Jest wiele sposobów na wykorzystanie płatków róży. Jednak przed podjęciem decyzji o ich wykorzystaniu, należy zapoznać się z kilkoma informacjami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania płatków róży. Najlepiej zrywać je bardzo rano, a na pewno przed południem, kiedy rosa już wyparowała. Nie trzeba ich wyrywać siłą, te które już nadają się do zbierania same zostają w palcach. Płatki róży mają działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, dlatego doskonale sprawdzają się jako kosmetyki oraz produkty spożywcze. Idealnie nadają się do produkcji kosmetyków.
Jakie działanie mają płatki róży?
Co można zrobić z płatków róży? Zmiękczają skórę i mają działanie łagodzące zaczerwienienia. Płatki róży doskonale nadają się do wytwarzania olejku różanego, który podczas masażu łagodzi napięcie mięśniowe. W branży spożywczej płatków róży używa się do robienia dżemów. Któż nie lubi zimową porą pączków z nadzieniem różanym. Niezapomniany smak i znakomity deser. Płatki róż mają również zastosowanie w domowym lecznictwie. Mają działanie antybakteryjne i antyseptyczne, w związku z czy znakomicie sprawdzają się w łagodzeniu bólów wywołanych infekcją bakteryjną, natomiast przyłożenia płatka róży do skaleczonego miejsca przyspiesza gojenie. Róża nadaje się również do robienia soków, które wspaniale smakują rozwodnione wodą z lodem i cytryną. Taki napój jest rewelacyjnym orzeźwieniem w trakcie gorących dni. Mało kto wie, że płatki róży używane są również do tworzenia past na kanapkę. Biały ser z rozdrobnionymi płatkami róży jest bardzo smacznym dodatkiem do chleba i jednocześnie spełnia wszelkie walory estetyczne. Na bóle menstruacyjne i biegunkę zaleca się herbatkę z płatków róży. Doskonale łagodzi te dolegliwości. Zalane wrzątkiem płatki dobrze jest pić co cztery godziny, aby złagodzić skurcze menstruacyjne. Zebrane płatki róży mogą służyć również jako saszetki zapachowe, powieszone między ubraniami w szafie, wprowadzają piękny zapach i zapobiegają stęchliźnie.