W naszej kulturze ryż postrzegany jest przede wszystkim jako podstawa dań kuchni azjatyckiej. Tymczasem od stuleci jego właściwości są wykorzystywane przez hinduskie kobiety jako wspaniały środek do pielęgnacji włosów.
Mowa tu o wodzie ryżowej. Woda ryżowa stosowana jest jako odżywka mająca za zadanie wzmocnić włosy poprzez odżywienie cebulek i skóry głowy. Włosy stają się miękkie, lśniące, ich kolor jest bardziej wyrazisty. Systematyczne stosowanie wody ryżowej zmniejsza wypadanie włosów, spowodowane zarówno ich łamaniem się jak i uszkodzeniami cebulek.
Woda ryżowa swoje działanie zawdzięcza minerałom i proteinom, które uwalniane są z ziaren ryżu do wody po okresie około 24-36 godzin fermentacji. Aby ją zrobić wystarczy pół szklanki ryżu wypłukać a następnie zalać około szklanką wody i pozostawić w ciepłym miejscu do sfermentowania Ponieważ zapach tej wody jest dość intensywny, można dodać kilka kropel olejku zapachowego. Tak przygotowaną odżywkę nanosimy na umyte włosy, najlepiej atomizerem i zostawiamy na godzinę.
Woda ryżowa jest niezwykle prostym, tanim i ekologicznym kosmetykiem, którego działania nie można przecenić.