Zdrowa skóra – gwarantem pięknego wyglądu.

Free-Photos / Pixabay

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami ponad 90 na 100 pytanych kobiet uważa, iż piękna skóra jest wyznacznikiem młodości. Gładkie lico jest obiektem pożądania każdej kobiety. Nawet te panie, które się do tego nie przyznają, nigdy nie powiedzą, że wolą zmarszczki i wypryski, od pięknego koloru i zdrowego wyglądu królującego na swojej twarzy.

 

Co jednak warunkuje sukces w tej materii? Co jeść po to by mieć piękną skórę? Jakie pokarmy posiadają zbawienne dla skóry witaminy?
Zacznijmy może od pierwszej litery alfabetu, czyli witaminy A. Jest ona niezbędna do regeneracji skóry, oraz jej funkcjonowaniu. Źródłem bogatym w tę witaminę są owoce, jaja, warzywa czerwone oraz pomarańczowe, gównie marchew. Pamiętajmy jednak, iż jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach i powinniśmy spożywając produkty w nią bogate, np. w postaci sałatek czy surówek, połączyć je, ze zdrowymi olejami np. oliwą z oliwek lub olejem lnianym.

 

Kolejną literą w alfabecie, oraz na naszej liście witamin, są witaminy z grupy B. To właśnie witaminy z grupy B odpowiadają za nawilżenie skóry. Możemy ją spożywać w postaci suplementów, ale o wiele przyjemniejsze jest spożywanie smacznych posiłków przygotowanych z ryb, czerwonego mięsa oraz ciemnego pełnoziarnistego pieczywa.
Jako następna do listy witamin dołącza witamina C. Właśnie witamina C bierze udział w tworzeniu kolagenu w skórze, przeciwdziałając powstawaniu zmarszczek. Jest ona również bardzo ważnym przeciwutleniaczem. Co należy jeść aby wzbogacić organizm w witaminę C? Otóż najlepszym jej źródłem są zielone warzywa np. pietruszka, papryka ale również żurawina, cytryna, truskawki.

 

Kolejną ważną dla naszej wyglądu, jest witamina E. Spożywając ją mamy pewność, iż skóra poradzi sobie w walce z wolnymi rodnikami. Jedzmy więc ryby morskie, rośliny strączkowe, migdały, oliwę z oliwek, kiełki.
Warto do zestawu witamin dołożyć witaminę K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi utrzymanie w dobrej kondycji naszych naczyń krwionośnych. Niezbędna w diecie jest szczególnie u osób z cerą naczynkową. Sięgnij po zielone warzywa, które zawierzają jej najwięcej.
Do witamin dorzućmy również takie pierwiastki jak:
cynk – bierze udział w syntezie kolagenu w skórze,
selen – zapobiega procesom starzenia poprzez procesy antyoksydacyjne, w których bierze udział,
nienasycone tłuszcze trans – utrzymują gospodarkę wodno-lipidową w skórze.
Jedzmy mądrze i zdrowo. Bilansujmy dietę, żonglujmy produktami w taki sposób by mieć gwarancję, iż nasz organizm nam się za to odwdzięczy, bo czyż nasza skóra nie jest największym naszym organem?