Karkówka jest mięsem, po które bardzo chętnie sięga wiele osób. Często podawana jest w domach podczas rodzinnego obiadu czy innej okazji. W artykule przedstawię prosty i sprawdzony przepis na karkówkę w kapuście kiszonej.
Do jej przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:
– około 70 dekagramów karkówki,
– kilogram kapusty kiszonej,
– dwie sztuki cebuli,
– przyprawa do karkówki, a także majeranek, tymianek, sól i pieprz.
Przygotowanie dania należy zacząć od opłukania pod bieżącą wodą karkówki. Następnie pokrojenia mięsa na plastry, najlepiej takie o grubości około 2 centymetrów. Następnie rozbijamy karkówkę, a później doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do karkówki, bądź opcjonalnie słodką papryką, ostrą papryką, czosnkiem, tymiankiem i majerankiem.
Przyprawione mięso należy wstawić na godzinę do lodówki. Dzięki tej czynności mięso przesiąknie wspaniałymi przyprawami. W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem kapusty. Gotujemy ją około 20 minut, a na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Do niej, należy dodać dobrze odciśniętą i pokrojoną kapustę i podsmażać przez około 30 minut, doprawiając ją majerankiem, tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Według uznania, możemy również dodać niewielką ilość kminku.
Kolejnym krokiem jest umieszczenie w naczyniu żaroodpornym, dobrze wysmarowanym tłuszczem (Ania https://ania-gotuje.pl/przepis/karkowka-w-kapuscie-kiszonej/ zaleca użyć smalcu gęsiego, który ma neutralny smak). Kolejno wykładamy: kapustyę, następnie plastry karkówki, znów kapusta, później karkówka i na sam wierzch również kapusta.
Całość należy włożyć do zimnego piekarnika i piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach. Gotowe danie najlepiej podawać z ziemniakami, frytkami, ziemniakami opiekanymi, chlebem bądź chlebem z masłem i oczywiście ogórkiem kiszonym. Nie zapomnij także o domowym kompocie. Do tego dania obiadowego pasuje przede wszystkim kompot z wiśni.
Podsumowanie
Podsumowując, karkówka w kapuście kiszonej jest daniem, które z pewnością zachwyci wszystkich wymagających gości. Idealnie sprawdzi się jako posiłek podczas wspólnego, rodzinnego obiadu bądź innej imprezy okolicznościowej takiej jak: urodziny, imieniny, chrzciny, święta. Jej wyjątkowy smak, spowoduje, że zostanie na długo zapamiętana przez wszystkich, a kubki smakowe gości będą zachwycone, tak samo jak oni. Karkówka pieczona w kiszonej kapuście nabiera delikatności i soczystości. Smacznego.