Ciasto malinowa chmurka na dużą blachę z bloga Ewa gotuje to deser, który możesz piec przez cały rok. Latem i jesienią korzystamy ze świeżych malin, natomiast zimą i wiosną z mrożonych owoców. Malinowa chmurka to propozycja, która zdobywa serca nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Do jego wykonania potrzebować będziesz:
składniki na kruche ciasto
– 5 żółtek,
– 3 łyżki cukru pudru,
– łyżeczkę proszku do pieczenia,
– cukier waniliowy,
– 100 gram masła
– 1.5 szklanki mąki pszennej
Do przygotowania galaretki z malinami potrzebujesz:
– 500 gram malin,
– 3 malinowe galaretki
– 3,5 szklanki wody.
Na krem przygotuj :
– 650 ml śmietanki 30%,
– 250 gram serka mascarpone,
– 1.5 łyżki żelatyny,
– 125 ml wody oraz 3/4 szklanki cukru pudru.
Na bezę potrzebujesz :
5 białek,
– szczyptę soli,
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 200 gram cukru
– płatki migdałowe do obsypania ciasta
Wskazówki:.
1. Kruche ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C. przez 15 minut.
2. Galaretkę wraz z malinami po ostudzeniu, ale jeszcze w formie płynnej zalewamy na warstwę kruchego ciasta.
3. Na sam wierzch malinowej chmurki wykładamy przygotowany krem z masy mascarpone. Całość wyrównujemy i możemy udekorować prażonymi płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi.
Sposób przygotowania
Składniki na suche ciasto mieszamy i zagniatamy tak aby powstała gładka masa. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszce i pieczemy przez około 10 – 15 minut w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru. Upieczony spód wyciągamy z blaszki. Blaszkę ponownie wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy tak, aby się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Powstałą masę przelewamy na blaszkę i posypujemy migdałami. Bezę suszymy w 140 stopniach przez około półtorej godziny. Bezę wyjmujemy z blaszki i studzimy. Ponownie umieszczamy w niej kruchy spód i zajmujemy się przygotowaniem galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy ostygnie dodajemy umyte owoce. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na przygotowany wcześniej spód. Przygotowujemy masę śmietanową – rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek – wszystkie składniki łączymy ze sobą, na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę. Powstałą masę przelewamy na warstwę galaretki. Ostatnim krokiem jest ułożenie wystudzonej bezy na warstwę kremu. W ten sposób przygotowane ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, po tym czasie możemy częstować nim naszych gości. Malinowa chmurka jest tak pyszna, że aż trudno oprzeć się przed sięgnięciem po kolejny kawałek ciasta. Wypróbuj koniecznie. Smacznego!