Obecnie w Polsce coraz większym zainteresowaniem cieszy się żywność w wersji light. Dzieje się tak bowiem jesteśmy świadomi tego jak sposób odżywianie wpływa na nasze zdrowie i prawidłową masę ciała.
Na półkach można znaleźć wiele różnego rodzaju produktów light. Wśród nich najczęściej pojawiają się sery, jogurty, majonezy oraz czekolady. Żywność light charakteryzuje się obniżoną zawartością jednego lub kilku składników odżywczych a także mniejszą kalorycznością. Zgodnie z przepisami unijnymi, produkt taki powinien mieć obniżoną kaloryczność o 30%. Żywność taka po zmniejszeniu zawartości kalorii, poprzez eliminację cukru i tłuszczu ma mniejszą ilość cholesterolu czyli składników, których nadmiar bardzo często powoduje występowanie takich chorób jak otyłość, hipercholesterolemia, nadciśnienie tętnicze albo cukrzyca. Warto jednak pamiętać, że spożywanie takiej żywności bez ograniczeń jest nie wskazane i może zamiast na przykład zmniejszania masy ciała spowodować wzrost wagi. Odchudzając się, należy wiedzieć, że kluczem do sukcesu jest prawidłowo zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna.