Owoce z Madery, których nie znasz

Ashish_Choudhary / Pixabay

Różnorodne owoce z Madery, które możemy znaleźć zarówno na Maderze, jak i Porto Santo to tylko niektóre przykłady wyjątkowości tych pięknych wysp.
Spójrzmy więc na niektóre z najbardziej znanych przykładów i gdzie możemy je znaleźć!

Anona

Anona to owoc z Andów. Owoc ten został wprowadzony na Maderę w XVII wieku, przywieziony przez kupców z Ameryki Południowej.
Owoc ten od razu wykazał dobrą adaptację do warunków klimatycznych regionu, a obecnie sady Anoneira znajdują się na wysokości od 280 do 550 m nad poziomem morza.

Nowoczesna produkcja koncentruje się w gminie Santana (w szczególności Faial), a także w okolicach Machico, Santa Cruz i Funchal znajdują się sady (choć w mniejszych ilościach).
Anona, której naukowa nazwa to Anona cherimolia Mill, to owoc typowo słodki i delikatny w dotyku, o szczególnie wysokiej wartości energetycznej, około 75kcal na 100g. Często spotyka się duże i ciężkie anony, co czyni je idealnymi owocami do dzielenia się! Można go spożywać w temperaturze pokojowej lub trzymać w lodówce (nie na długo, inaczej skóra anony zacznie brązowieć i utleniać się), ta ostatnia opcja jest idealna dla tych, którzy chcą orzeźwiającego deseru, ale zdrowszego niż typowe lody.

Owoc jest bogaty w proste i złożone węglowodany, witaminę C (bardzo ważną dla jego działania antyoksydacyjnego oraz dla utrzymania kolagenu w skórze i mięśniach), witaminę B6 (obecną w procesach metabolicznych, takich jak produkcja przeciwciał, również przyczyniająca się do redukcji zmęczenia), potas (przyczynia się do naturalnych procesów eliminacji toksyn), żelazo (niezbędne do transportu hemoglobiny i tlenu we krwi), błonnik (który pomaga w utrzymaniu zdrowia jelit, czyli w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej) i inne pierwiastki o właściwościach przeciwzapalnych.

Guawa

Guawa to kolejny owoc tropikalny pochodzący z obu Ameryk. Jest to owoc nadziewany pestkami, o lekkim i słodkim smaku, z zazwyczaj różowym wnętrzem i stosunkowo niską wartością energetyczną.

Drzewa guawa owocują najczęściej w okresie jesienno-zimowym, od października do lutego. Jego produkcja odbywa się głównie na południowym wybrzeżu wyspy, głównie w gminach Funchal, Câmara de Lobos i Ribeira Brava.
Gujawa jest bogata w błonnik, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego transportu jelitowego, dzięki czemu wspomaga trawienie. Ten tropikalny owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak likopen i witamina C. Pomagają one zapobiegać starzeniu się komórek, ponieważ zapobiegają uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki. Obecność witaminy C zwiększa również przyswajanie żelaza przez organizm, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na anemię.

Pitanga

Pitanga to kolejny tropikalny owoc pochodzący bezpośrednio z Brazylii. Od momentu dojrzewania jest niezwykle delikatny i łatwo psuje się, co sprawia, że jego przechowywanie i transport nie są opłacalne ekonomicznie. Te czynniki sprawiają, że jest to owoc nieznany wielu Portugalczykom i obcokrajowcom, którzy nas odwiedzają (z godnym uwagi wyjątkiem Brazylijczyków).

Drzewa, pitangueiras, łatwo kiełkują, aż do tego stopnia, że są używane w miejscach publicznych i ogrodach oraz owocują kilka razy w roku. Większość znajduje się na południowym wybrzeżu wyspy, między Funchal a Ponta do Sol.

Pitanga ma słodko-gorzki smak: zbierana w kolorze od pomarańczowego do czerwonego jest bardziej kwaśna, natomiast zbierana z odcieniem ciemnoczerwonym lub nawet prawie czarnym, jest znacznie słodsza. Ta wszechstronność sprawia, że jest on używany na różne sposoby w kuchni, od dżemów i sosów chutney po tradycyjne napoje alkoholowe, takie jak poncha.