Dynia – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

suju-foto / Pixabay

Jesienny sezon na dynię ma wielu zwolenników. To smaczne i zdrowe warzywo występuje w wielu odmianach, a na bazarkach i targowiskach możemy spotkać wyjątkowo barwne podgatunki dyni, które uatrakcyjnią naszą kuchnię.

Dynia – wpływ na zdrowie

Dynia to warzywo niskokaloryczne – zawiera około 20kcal w 100g, przez co chętnie jedzone jest przez osoby dbające o linię. Zawarte w niej enzymy poprawiają pracę trzustki, przez co poleca się jej regularne spożywanie osobom chorym na cukrzycę. Warzywo to jest świetnym źródłem beta-karotenu – pochodnej witaminy A, która wpływa na koloryt skóry, ma działanie przeciwnowotworowe i zapobiega zachorowaniu na różne schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Dynia to warzywo, które powinny spożywać kobiety w ciąży. Zawiera substancje hamujące mdłości, a także dużą ilość kwasu foliowego, który szczególnie ważny jest w pierwszym trymestrze ciąży w celu profilaktyki wad cewy nerwowej. Duża ilość błonnika sprawia, że to warzywo świetnie reguluje trawienie oraz pozytywnie wpływa na wygląd sylwetki.

Dynia – najpopularniejsze rodzaje

Większość gatunków dyni ma delikatny, lekko słodkawy posmak. Szczególną odmianą jest dynia makaronowa, która w środku zawiera miąższ przypominający cienki makaron – świetnie sprawdza się do przygotowania ciekawych dań z dodatkiem mięsnych i warzywnych sosów. W Polsce najczęściej zjada się dynię zwyczajną, jednak wśród wielu odmian występują także miękkie dynie Hokkaido (które można zjadać wraz ze skórką!) czy dynie prowansalskie o ciekawym, ciemnozielonym zabarwieniu.

Dynia na słodko

Dynia świetnie nadaje się do przygotowywania pożywnych zup-kremów oraz warzywnych i mięsnych gulaszy. To także warzywo, które z powodzeniem można wykorzystać do przyrządzania zdrowych i smacznych słodkości. Kremowy sernik z dynią lub popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto dyniowe to tylko niewielka część słodkiego potencjału tego warzywa. Dynia sprawdzi się również do przyrządzania wspaniałych dżemów i słodkich musów, które możemy zamknąć w słoikach i cieszyć się ich smakiem nawet w zimowych miesiącach.