Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

pixel1 / Pixabay

Fasolka szparagowa to wyjątkowo popularne warzywo, które w sezonie letnim chętnie spożywane jest przez Polaków. Wykorzystuje się ją głównie jako dodatek do obiadów i zup. To także wyjątkowo zdrowe warzywo, które warto regularnie spożywać.

Fasolka szparagowa – wartości i wpływ na zdrowie

Fasolka szparagowa to bogate źródło witamin, w szczególności witaminy C, która wpływa na odporność organizmu. Warzywo zawiera również witaminę A oraz kwas foliowy – składnik wyjątkowo ważny dla kobiet w ciąży, który minimalizuje ryzyko wystąpienia wad genetycznych u płodu. Fasolka wykazuje działanie antynowotworowe dzięki dużej zawartości flawonoidów. Witamina A świetnie działa na skórę, poprawia kondycję włosów i paznokci oraz opóźnia procesy starzenia się. Duża zawartość błonnika w fasolce szparagowej pozytywnie wpływa na układ trawienny, a zawarty w fasolce magnez reguluje pracę układu nerwowego. Warzywo to obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, zapobiega udarom mózgu i zawałom serca, minimalizuje ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Fasolka szparagowa wspomaga odporność, ma działanie moczopędne przez co wspomaga pracę nerek oraz doskonale oczyszcza organizm z toksyn. To także wyjątkowo dietetyczne i niskokaloryczne warzywo oraz świetne źródło łatwo przyswajalnego białka.

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową wystarczy wrzucić do dużego garnka z gotującą się wodą z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Sałatka z fasolki szparagowej świetnie nadaje się jako dodatek do mięs pieczonych i grillowanych. Można wykorzystać ją jako doskonały dodatek do obiadów i kolacji. Ugotowana, jędrna fasolka szparagowa to świetny zamiennik niezdrowych i mało dietetycznych przekąsek. Dodawać ją można także do zup jarzynowych, zapiekanek oraz przystawek. Fasolkę szparagową można podawać również z aromatycznymi sosami na bazie pomidorów i podduszonych warzyw. Aby dłużej zachować jej smak możemy w sezonie letnim ją zamrozić lub zawekować w specjalnej zalewie solnej.