Szybka przekąska lub dodatek do dań – sposób na pyszne szparagi!

Składniki na szparagi w zapiekane w piekarniku z szynką parmeńską

pęczek zielonych szparagów (około 12-14 sztuk)
3-4 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej)
1/2 kostki masła z lodówki
sól
pieprz
2 grube plasterki cytryny

Przygotowanie :
1. Włącz piekarnik na 230 stopni.
2. Umyj szparagi, odetnij końcówki i delikatnie obierz skrobaczką do warzyw – zaczynając obieranie około 6 cm od czubka.
3. Plasterki szynki przekrój wzdłuż na pół.
4. Połowę szparagów zawiń w plasterki szynki.
5. Naczynie do zapiekania (ceramiczne lub metalowe) wysmaruj na dnie masłem.
6. Na dnie naczynia poukładaj obok siebie szparagi (na bokach możesz naczynia ułożyć 2 plasterki cytryny).
7. Posól i popieprz.
8. Masło pokrój na małe kawałki np. 1 cm x 1 cm i poukładaj na szparagach.
9. Piecz w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 8-10 minut (im grubsze tym dłużej).
10. Podawaj od razu – świetnie smakują z białym pieczywem, ziemniakami pieczonymi i jajkiem sadzonym!

Szybko i pysznie!

A jaki jest Wasz ulubiony sposób na szparagi? Zachęcam do przygotowania według powyższego opisu i koniecznie dajcie znać jak Wam wyszło!

SMACZEGO 🙂

Powrót
  • Natalia

    Świetna propozycja😃 Jak zrobię to dam znać🙂